Tipo-Klub.pl - Cztery koła jedna pasja
Usługa Uconnect - Wersja do druku

+- Tipo-Klub.pl - Cztery koła jedna pasja (https://tipo-klub.pl/forum)
+-- Dział: Technikalia (https://tipo-klub.pl/forum/dzial-technikalia)
+--- Dział: Techniczne pytania, problemy (https://tipo-klub.pl/forum/dzial-techniczne-pytania-problemy)
+---- Dział: Nadwozie (zewnątrz, wewnątrz) (https://tipo-klub.pl/forum/dzial-nadwozie-zewnatrz-wewnatrz)
+---- Wątek: Usługa Uconnect (/temat-usluga-uconnect)



Usługa Uconnect - maka777 - 10-01-2020

Witam wszystkich

Na początku chciałbym się przywitać ponieważ od niedawna powożę Tipo SW z 2018r i jestem tu nowy.

Mam wersję wyposażenia Longue więc praktycznie wszystko co potrzeba.
Nurtuje mnie jedna kwestia.....mianowicie nie działa u mnie Uconnect. Po połączeniu smartfona kabelkiem do samochodu wyskakuje komunikat że 'Uconnect jest niedostępne dla tego auta'.
Dodam że telefon łączy się przez bluetooth z samochodem i telefon i inne rzeczy działają.

Można to jakoś zrobić we własnym zakresie czy raczej tylko serwis?

Kolejna sprawa Android Auto chciałem korzystać z nawigacji w telefonie i paru innych rzeczy ale niestety nic nie działa, brak jest połączenia z samochodem.
Czy mają koledzy jakieś pomysły jak sobie z tym poradzić?

Pozdrawiam


RE: Usługa Uconnect - siwymw - 12-01-2020

Do połączenia przez BT potrzebujesz tej aplikacji https://play.google.com/store/apps/details?id=com.acn.uc po sparowaniu z autem pokazuje pogodę i wskazówki na żywo w nawigacji, po instalacji zakładasz darmowe konto i się logujesz, ten sam login będzie działał na stronie z mapami, wiec jak masz już utworzone konto na https://www.driveuconnect.eu/ to dane do logowania w aplikacji i na telefonie będą taki same.

Do działania AA potrzebujesz tej aplikacji https://www.apkmirror.com/apk/google-inc/android-auto/android-auto-4-9-5949-release/ obstawiam że masz telefon na androidzie, działa tylko po USB. Niestety oficjalnie w Polsce AA nie jest dostępny i trzeba się posiłkować instalacją z pliku, wadą jest to że musisz wybrać odpowiednią wersje do swojego telefonu (wersja procesora).

W razie pytań pisz na PW, postaram się pomóc online.


RE: Usługa Uconnect - maka777 - 12-01-2020

(12-01-2020, 12:59)siwymw napisał(a): Do połączenia przez BT potrzebujesz tej aplikacji https://play.google.com/store/apps/details?id=com.acn.uc po sparowaniu z autem pokazuje pogodę i wskazówki na żywo w nawigacji, po instalacji zakładasz darmowe konto i się logujesz, ten sam login będzie działał na stronie z mapami, wiec jak masz już utworzone konto na https://www.driveuconnect.eu/ to dane do logowania w aplikacji i na telefonie będą taki same.

Do działania AA potrzebujesz tej aplikacji https://www.apkmirror.com/apk/google-inc/android-auto/android-auto-4-9-5949-release/ obstawiam że masz telefon na androidzie, działa tylko po USB. Niestety oficjalnie w Polsce AA nie jest dostępny i trzeba się posiłkować instalacją z pliku, wadą jest to że musisz wybrać odpowiednią wersje do swojego telefonu (wersja procesora).

W razie pytań pisz na PW, postaram się pomóc online.

Witaj

Dzięki za odpowiedź 
Nie pisze na PW bo może komuś się to przyda.
Generalnie mam już w telefonie Uconnect i konto na podanej przez Ciebie stronie.
Sęk w tym, że że jak telefon jest sparowany przez BT to nic się nie dzieje. Jedyne co mi wychodzi to komunikat że Uconnect nie jest dostępny w tym aucie.

Z AA też próbowałem przez kabel USB ale bez rezultatu. Gdzieś wyczytałem, że jak jest kiepski kabelek to też się nie połączy, tylko że akurat ten jest dostarczony przez producenta telefonu więc nie powinien być najgorszy.

Mam jeszcze pytanie czy jeżeli nie mam Uconnect to AA będzie działać?

Pozdrawiam


RE: Usługa Uconnect - siwymw - 13-01-2020

Nie jestem pewien czy były fabrycznie wersje z AA bez UC, wiec teraz podstawowe pytanie, czy jesteś pewien że masz w aucie UC i AA?
Choć jedno na drugie nie ma wpływu, bo to dwie osobne usługi.
Ja osobiście mam tylko sparowany telefon przez BT, bez zainstalowanej aplikacji UC która okrutnie drenuje baterie, i AA działa bez problemu.
Co do kabla, to ja mam pełno różnej maści kabli z Chin, i na każdym działa (LG G6).

Wyczyść pamięć podręczną AA w telefonie, i przeprowadź konfigurację od nowa, jak nie wyskoczy Ci ikona AA na ekranie, to jest duża szansa że nie masz tej opcji.
Są sposoby żeby to uaktywnić, ale z tym to ja już nie pomogę.


RE: Usługa Uconnect - maka777 - 13-01-2020

(13-01-2020, 07:50)siwymw napisał(a): Nie jestem pewien czy były fabrycznie wersje z AA bez UC, wiec teraz podstawowe pytanie, czy jesteś pewien że masz w aucie UC i AA?
Choć jedno na drugie nie ma wpływu, bo to dwie osobne usługi.
Ja osobiście mam tylko sparowany telefon przez BT, bez zainstalowanej aplikacji UC która okrutnie drenuje baterie, i AA działa bez problemu.
Co do kabla, to ja mam pełno różnej maści kabli z Chin, i na każdym działa (LG G6).

Wyczyść pamięć podręczną AA w telefonie, i przeprowadź konfigurację od nowa, jak nie wyskoczy Ci ikona AA na ekranie, to jest duża szansa że nie masz tej opcji.
Są sposoby żeby to uaktywnić, ale z tym to ja już nie pomogę.

Jeżeli chodzi o Uconnect to mam tą ikonę na ekranie wyświetlacza ale po wejściu dalej są tam tylko ikony z dolnego paska wyświetlacza (radio, telefon, media....)
AA mam jedynie w telefonie, bo gdyby udało się połączyć z samochodem to na ekranie widziałbym (chyba) to co w telefonie.
Generalnie jeżeli by mi AA odpaliło to Uconnect nie było by mi do niczego potrzebne.

Jeżeli chodzi o AA to na YT znalazłem że trzeba pozmieniać ustawienia USB w ustawieniach programisty....takze jeszcze trochę sie z tym pobawię.


RE: Usługa Uconnect - armania - 31-08-2020

(13-01-2020, 15:15)maka777 napisał(a):
(13-01-2020, 07:50)siwymw napisał(a): Nie jestem pewien czy były fabrycznie wersje z AA bez UC, wiec teraz podstawowe pytanie, czy jesteś pewien że masz w aucie UC i AA?
Choć jedno na drugie nie ma wpływu, bo to dwie osobne usługi.
Ja osobiście mam tylko sparowany telefon przez BT, bez zainstalowanej aplikacji UC która okrutnie drenuje baterie, i AA działa bez problemu.
Co do kabla, to ja mam pełno różnej maści kabli z Chin, i na każdym działa (LG G6).

Wyczyść pamięć podręczną AA w telefonie, i przeprowadź konfigurację od nowa, jak nie wyskoczy Ci ikona AA na ekranie, to jest duża szansa że nie masz tej opcji.
Są sposoby żeby to uaktywnić, ale z tym to ja już nie pomogę.

Jeżeli chodzi o Uconnect to mam tą ikonę na ekranie wyświetlacza ale po wejściu dalej są tam tylko ikony z dolnego paska wyświetlacza (radio, telefon, media....)
AA mam jedynie w telefonie, bo gdyby udało się połączyć z samochodem to na ekranie widziałbym (chyba) to co w telefonie.
Generalnie jeżeli by mi AA odpaliło to Uconnect nie było by mi do niczego potrzebne.

Jeżeli chodzi o AA to na YT znalazłem że trzeba pozmieniać ustawienia USB w ustawieniach programisty....takze jeszcze trochę sie z tym pobawię.
Mam dokładnie to samo. Niestety okazało się że w tym radiu nie mam AA ( radio ARABIC ). Teraz zastanawiam się czy w ogóle jest tam też UC


RE: Usługa Uconnect - D4r3k - 18-10-2020

dodam tylko od siebie iż miałem podobnie i po podłączeniu telefonu przez kabel należy wybrać opcję tylko ładowanie.